vineri, 19 iunie 2015

CELULITA E SUBIECT DE WEEKEND

Etimologic, vine din fr. cellule (celulă mică), la care s-a adăugat sufixul –ită (utilizat în medicină pentru a arăta inflamaţia structurii în cauză (ex: encefalită, hepatită, miozită, apendicită, amigdalită).
Bine, în engleză există cellulite şi cellulitis.
Dacă cellulite denotă estetica „neplăcută” a posteriorului feminin (that's how most female butts look like, get over it), cellulitis înseamnă inflamaţia de origine bacteriană a ţesutului subcutanat (care nu-i de glumă, depăşeşte problemele estetice, poate să evolueze în necroze, ulceraţii îngrozitoare ale pielii şi chiar decese).

 Dar să observăm problema istoric: 
Odată cu emanciparea femeii şi trimiterea ei la muncă pentru a obţine independenţă financiară în contextul primului Război Mondial, dar şi al marilor progrese realizate prin Revoluţiile Industriale, s-au dus pe apa sâmbetei şi căsătoriile aranjate. 
Adică nu se mai putea baza pe familie că îi găseşte sponsorul de care să se lege legal şi pe vecie (deşi divorţurile luaseră avânt, odată cu avocaţii).
Şi când tot ce contează când îţi cauţi perechea e persoana ta (aspect fizic, educaţie, muncă), e foarte uşor să ţi se inducă părerea că nu arăţi bine şi de-asta nu te vor bărbaţii. 
Deci, nişte „antreprenoare” au expus gagicuţe cu craci frumoşi care dansau de seara până dimineaţa, la saloanele lor de „înfrumuseţare” şi au spus că aşa trebuie să arate toate femeile, că altfel sunt indezirabile.
Apoi au inceput şi bărbaţii (opţional doctori, mai mult escroci) şmecheri antreprenorii. Nu a mai contat că diferenţele dintre ţesutul subcutanat al femeilor adulte, al fetiţelor şi al bărbaţilor sunt de natură functională. Că femeile din peşteri (unde omul a petrecut milioane de ani) stăteau cu plozii în jurul focului şi făceau haine, găteau, spălau etc., iar bărbaţii plecau la vânătoare. 
De-a lungul evoluţiei, bărbaţii au avut nevoie de musculatură dezvoltată (şi pentru că nu erau atât de necesari supravieţuirii, un barbat putând fi tatăl mai multor copii în acelaşi timp) nu trebuiau să facă faţă foametelor. 
În schimb, femeile au de ţinut un fetus de-a lungul celor 9-10 luni de sarcină, indiferent că afară e secetă sau iarnă, că afară plouă sau ninge. Mai trebuie şi alăptat, iar laptele este majoritar apă cu proteine şi grăsime (grăsime luată din depozite).
Grăsimea este energie de rezervă pentru organism. Ce mai, grăsimea este viaţă. 
Cel mai simplu mod de a depozita grăsimea este în jurul corpului. Aşa o ai cu tine tot timpul şi nu te încetineşte. 
Deci, organismul a găsit un mod ingenios de a depune grasimea la femei: sub piele, în jurul centrului de greutate (acolo unde nu îi îngreunează picioarele, dar nici nu îi cauzează neplăceri cu coloana) - pe fese şi imediat sub ele. 
Bărbaţii n-au treabă cu aşa ceva – ei trebuiau să vâneze, şi viaţa mergea înainte şi fără ei... unul singur să rămână în trib. 

Grăsimea se depozitează într-un ţesut conjunctiv lax (adică, relaxat), care permite acumularea unor cantităţi mari (că doar asigură supravieţuirea speciei şi neamului). De aceea şi pielea fină a femeilor permite acumularea masivă; pielea care acoperă această bancă de rezervă, se mulează perfect. Dar are aspectul pe care îl are.

Şi ajungem la miezul problemei: siguranţa femeilor în propria fiinţă. După milenii în care au fost agresate, dispreţuite, educate să ţină capul plecat, să nu aibă curaj, în aproximativ 100 ani au ajuns capi de familie, aducători de pâine, şoferite, doctori, ingineri, astronauţi, preşedinti.

Dar siguranţa în aspectul propriu... e la pământ.
Se lasa ameţite, prostite, de diverse poze ale unor adolescente pre-menstruaţie şi ascultă de „specialişti” care le spun că e vorba de celulita şi că ea e o boală care trebuie să dispară.

Fals! E grăsime necesară existenţei speciei şi dacă ai o greutate decentă în raport cu înălţimea, şi un raport plăcut vizual al corpului, aia eşti. De ce să-ţi faci griji? Tu să fii sănătoasă!

Că ţi se spune că ar trebui să cumperi un produs de zeci de lei? Sau că trebuie să transpiri într-o sală închisă, alături de persoane necunoscute, ca să câştige şi absolvenţii de la Sport un ban cinstit (care nu se bagă în recuperare fizică pentru că e mai mult de muncă şi cu oameni neputincioşi şi săraci)?

PS: pielea e considerată cel mai mare organ al oamenilor. Este prima barieră dintre noi şi mediul înconjurător (şi microbii din jur). Când este întreagă (fără tăieturi), ea nu permite trecerea invadatorilor. De asemenea, sunt foarte puţine substanţe chimice care pot trece prin piele, iar acestea sunt foarte toxice.
Ce fel de cremă/loţiune ar putea trece prin piele pentru a permite unui extract musai „natural” să topească grăsimea din „celulită”?

PPS: grăsimea asta a ajutat oamenii să ajungă pe lună, că fără ea muream din Era Glaciară. Nici un organism sănătos nu va renunţa la grăsime, cu tot sportul din lume, că doar ea se depune să nu incomodeze :). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu