duminică, 3 mai 2015

DE CE APARE EA? ETIOLOGIA

Pot să-ţi spun verzi şi uscate, şi mulţi se vor jura că ştiu răspunsul.

Sunt multe ipoteze (infecţioase, genetice, metabolice, nutriţionale, geografice etc.), încă neconfirmate, iar cele care surescită cel mai mare interes, atât din partea pacienţilor, dar şi din partea escrocilor, vor fi discutate separat (la cerere).

Se ştie, însă, că oameni din diferite colţuri ale lumii, cu diferite obiceiuri alimentare, strămoşi diferiţi, fac scleroză multiplă care se manifestă la fel. Şi persoane care trăiesc în aceeaşi comunitate manifestă altfel boala.

La animale, modelul şoricesc de encefalomielită acută experimentală (EAE) este indus prin administrarea în sânge a unor proteine ce se regăsesc doar creier. Astfel, sistemul imunitar reacţionează fără discernământ împotriva ţesutului cerebral. Chiar dacă aşa s-au obţinut tratamente pentru scleroza multiplă, implementarea acestora la om a întâmpinat obstacole, tocmai pentru ca reacţiile animalelor au fost mult mai bune (favorabile, îmbucurătoare) decât ale bolnavilor.Până acum, s-a mai observat doar encefalomielita spontană a macacului japonez (Ann Neurol. 2011 Sep; 70(3): 362–373.), foarte asemănătoare SM. Apare doar la maimuţele cu predispoziţie genetică, şi se poate asocia cu prezenţa în organism a unui nou identificat herpesvirus simian (specific maimuţelor). Se poate ca în viitor cercetarea cazurilor de la macaci să ajute la elucidarea bolii bolnavilor cu SM, sau se poate să ajute doar o categorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu