– Citesc despre unii care cred că sursa tuturor relelor e pâinea.
– Aaa, glutenişti...
– Cum de-ai auzit de ei?
– Nu e o chestie nouă. Bine, la noi e relativ nouă.
GLUTEN-FREE
e concept american.
Da, ăia care mănâncă semi-preparate şi congelate gata de
microunde şi halit.
GLUTEN-FREE
e o scuză bună.
Ştiu că unii pacienţi sunt revoltaţi că există şi oameni
sănătoşi, care nu au vreo boală, şi neînţelegători. Sunt răi şi aroganţi, chiar
nesimţiţi, lipsiţi de compasiune, ce încearcă să-şi bată joc de afecţiunea
bolnavului doar pentru a nu fi nevoiţi să aibe o atitudine civilizată (?). E...
mai uşor să dai vina pe bolnav decât să recunoşti că, câteodată, se întâmplă şi
lucruri neplăcute, neprevăzute.
Poate din această cauză, unii bolnavi (încurajaţi de
industria de consum, mai ales alimentară şi de suplimente alimentare) se
încăpăţânează să demonstreze că nimeni nu poate fi perfect sanătos. Că
ceva ne vine de hac în final, e clar. Nimeni nu moare de sănătate. Însă, în
încercarea lor de a arăta că şi sănătoşii pot suferi de boli obscure, mici şi
ascunse, lovesc în ceilalţi bolnavi, bagatelizând „boala la modă”.
Mai mult, vracii se apucă şi concep legături de
necontestat între boala anului şi
afecţiunile cronice, scăzând şi mai mult importanţa reală a bolii în cauză.
APOSTOLII
GLUTEN-FREE
Aşadar, avem categoria de glutenişti ipohondri. Au citit
şi ei că glutenul e rău, deci se conformează. Nu prea ştiu ei ce şi cum, însă
clar e mai bine fără. Acum, ei se pot simţi mai bine fără gluten din mai multe
cauze:
- chiar le face rău glutenul, fiind alergici;
- le prieşte dieta fără exces de carbohidraţi (pâine, paste, pizza);
- le făcea rău drojdia din aluat (nemâncând pâine, evită şi drojdia).
Cei care până ieri haleau 3 pâini pe zi, azi doar
ciupesc nişte felii. Cică le e mai bine aşa (Bravo!).
Cei cu boli variate regăsesc „dieta minune” şi nu se pot abţine să dea vina (să urle în gura mare) pe gluten pentru „halul”
în care au ajuns ei azi.
IPOHONDRÍE, ipohondrii, s. f. Stare psihică morbidă,caracterizată prin neliniște continuă, teamă și preocupare obsesivă de starea sănătății proprii; idee fixă a cuiva care crede că suferă de oboală pe care în realitate nu o are. [Var.: ipocondríe s. f.] – Din fr.hypocondrie.
Însă, în spatele noului baubau, se ascund mega-industrii
de GLUTEN-FREE: pâine, dulciuri, paste, biscuiţi, sosuri (dap, conţin făină ca
să aibe structură).
Şi, să nu uităm vracii, care au reţete
magice, scheme terapeutice complexe, taxează dublu gluteniştii şi fac şi ei un
ban cinstit (Oare? CINSTÍT, -Ă, cinstiți, -te, adj. 1. (Adesea adverbial)Care este de bună-credință; onest, corect; care nu înșală. 2. Virtuos, fidel,cast. 3. (Înv.) Vrednic de respect; stimat, onorat)
E interesant cum dintr-o intoleranţă (auto-diagnosticată)
se ajunge la propagarea unei idei. Deja ţine de aspecte sociologice şi
psihologice, nicidecum medicale.
Va urma chimia baubaului, glutenul.
PS: asta înseamnă că postul următor va fi dublu baubau:
glutenul şi chimie (Bârrr!!!).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu