– Citesc despre unii care cred că sursa tuturor relelor e pâinea.
– Aaa, glutenişti...
– Cum de-ai auzit de ei?
– Nu e o chestie nouă. Bine, la noi e relativ nouă.
CE E GLUTENUL?
Glutenul este o proteină...
Ce-i o proteină? O înlănţuire de aminoacizi, denumită lanţ peptidic. În funcţie de proprietăţile aminoacizilor din compoziţie, lanţul se răsuceşte, respinge sau preferă apa, aminoacizii pot forma legături cu aminoacizii mai îndepărtaţi.
Frământarea întinde glutenul în straturi: pe măsură ce
aluatul se extinde din cauza CO2, moleculele de gluten se întind şi permit
formarea mai multor legături de hidrogen, făcând aluatul mai legat.
Pentru ca aluatul să se întindă, punţile disulfidice dintre moleculele de glutenină trebuie rupte şi reformate, pe măsură ce catenele de proteine alunecă una pe lângă alta, cu participarea sistemelor oxido-reducătoare proprii făinii.
Pentru ca aluatul să se întindă, punţile disulfidice dintre moleculele de glutenină trebuie rupte şi reformate, pe măsură ce catenele de proteine alunecă una pe lângă alta, cu participarea sistemelor oxido-reducătoare proprii făinii.
În ce condiţii devine glutenul periculos?
Digestia proteinelor şi a glutenului, altă dată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu