– Citesc despre unii care cred că sursa tuturor relelor e pâinea.
– Aaa, glutenişti...
– Cum de-ai auzit de ei?
– Nu e o chestie nouă. Bine, la noi e relativ nouă.
Musai, toţi cu enterită
trebuiau să aibă sindromul intestinelor iritabile sau gen.
Vestea a explodat datorită
mass-mediei şi piţipoancelor jurnaliste care n-au subiecte de scris, deci toţi
balonaţii s-au crezut îndreptăţiţi să se autodiagnostice cu glutenită.
Mai mult, aceşti apostoli
autodiagnosticaţi vor să ne convingă că, de doar câţiva ani, glutenul distruge
intestinele miliardelor de oameni de pe planetă.
Există boli grave faţă de gluten şi
produsele din grâu:
Încep cu alergia la grâu. Aşa cum unii au alergie la polen sau scoici sau
venin de albine sau arahide (şi ştiţi că se moare din asta), la fel au alţii la
grâu. Este rară. Şi, ca orice alergie se tratează prin evitarea completă (fără
a contamina încrucişat produsele) a alergenului.
Ştii cum pe ambalajul ciocolatelor scrie că s-ar putea să conţină urme de alune, pentru că urmele alea fine şi insesizabile pot omorî un alergic? Cam la fel e şi cu alergia la grâu.
Acum, o variantă interesantă de reacţie
a organismului este cea în care distruge intestinul subţire pentru că sesizează
urme de gluten în el. Este vorba de boala
celiacă, mediată de alte categorii de anticorpi decât alergia. Deci,
nu e alergie. Însă, distruge intestinul, duce la apariţia sindromului de
maldigestie/malabsorbţie, slăbire excesivă, numeroase probleme pentru o bucată
de pâine. Normal că după ce te deshidratezi şi nu poţi să te rehidratezi, te
simţi îngrozitor şi nu judeci nimic normal. Nu cred că există persoană care să
nu fi simţit măcar o enterită uşoară, de vară.
Şi mai e interesantă şi sensibilitate la gluten, însă fără
reacţie inflamatorie. Adică, lumea se balonează după ce mănâncă (oare cât de
multă?) pâine. Cauzele sunt, încă, necunoscute.
Mai important pentru tine este să poţi defini simptomele
care te deranjează şi alimentele care ţi le induc: doar pastele, doar pâinea,
amândouă, alte făinoase?
Oricum, tratamentul general al bolilor de genul ăsta este
evitarea alimentului şi înlocuirea lui. În diabet nu se mănâncă zahăr pentru că
le face rău. Bunul simţ dictează să eviţi produsul care îţi dă reacţii
neplăcute, nu?
Însă, atenţie cu ce-l înlocuieşti, că rişti să te complici
inutil cu dieta fără gluten, iar beneficiile să nu fie mai mari decât
dezavantajele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu